Verkenning Vlaams-Brabant Cycling Classic Heverlee

Laatste week zaterdag stond de laatste verkenning van de Vlaams-Brabant Cycling Classic op het programma. Voor deze rit tekende 5 Berggeiten present.

Onder een stralende zon en met aangename temperaturen rond de 20 graden werd er rond 10u afgesproken aan de hockeyterreinen in Heverlee. De kantine is naast de hockeyclub ook de thuisbasis van de provinciale afdeling van Cycling Vlaanderen, voordien Wielerbond Vlaanderen. Op 1 juli 2017 organiseren zij in samenwerking met de Berggeiten, 2 andere clubs en stad Leuven de eerste editie van deze nieuwe tocht. Aan onze club werd gevraagd om de 3 parcours van 60, 90 en 120 kilometer uit te tekenen.

Aangezien de vorige afstanden al verkend werden en goed bevonden, stond vandaag dus de langste afstand op het programma. Vertrek voorzien om 10u, maar na het nodige ‘rondgebel’ werd er 20’ later vetrokken. Reden: nadorst na een uit de hand gelopen vrijdagavond en de nodige extra nachtrust die daaruit voortvloeit…

Vanuit Heverlee werd er koers gezet door het verkoelende Heverleebos richting Blanden en Bierbeek. Van hieruit ging het door open velden en een opeenvolging van telkens glooiende wegen over het Tiense hinterland richting de eerste bevoorrading: het dorpsplein van Hoegaarden met het wielerbeminde café De Venetiaan. Op 1 juli zullen de Berggeiten hier een bevoorrading onderhouden. Vandaag kozen we echter voor de route verder te zetten richting keerpunt Landen. Net voor we Landen binnen trokken kwamen we echter tot de vaststelling dat de weg opengegooid was omwille van elektriciteitswerken. Het parcours werd dus hertekend. Hiervoor dienen nu éénmaal verkenningen. Net achter Landen, ter hoogte van Dormaal, werden de remmen toegeknepen zodoende de nodige zouten en suikers konden aangevuld werden. Een zeer opmerkelijk zicht: omwille van de opkomende hitte koos de ondervoorzitter ervoor om een triplette van colakes te bestellen. Zelden gezien!

Na deze welgekomen verpozing ging het verder over steeds weer glooiende wegen richting de tweede en laatste bevoorrading in Tielt-Winge. Aangezien we van windrichting veranderd waren, was de wind hard in het nadeel gaan blazen. Eénmaal aangekomen in Tielt-Winge werden er terug allerlei frisdranken besteld, maar dit keer ook in combinatie met een Duvel. De Duvel deed waarvoor hij besteld werd: de pijn werd wat verdron(g)ken.

Het zwaartepunt van het parcours kwam er nu aan. Onmiddellijk na de stop in café Jazz, alwaar dus op 1 juli de tweede bevoorrading zal liggen, dienen de klimmersbenen aangesproken te worden. Na een lange klim, wordt er onmiddellijk naar beneden gedoken en iets later volgt al terug een volgende klim. Aansluitend wordt er via de Bollenberg naar het hoogste punt van het parcours geklommen. Na deze reeks klimmen kan er rustig verder gereden worden richting de eindstreep in Heverlee. Hier zal op 1 juli rustig kunnen nagenoten worden met de nodige Trappisten als rechterhand.

Allen afspraak op 1 juli in Heverlee! Alle info is ook terug te vinden op Facebook en via de website: http://www.vlaamsbrabantcyclingclassic.be/home.html

Steven Van Geertruyden

Hieronder nog de Strava gegevens:

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.