Resurrection

Aller Berggeiten en sympathisanten

In volle Corona gekte stond op 15 maart 2020 de grote comeback gepland van betrokkene. Na een passiviteit van een jaar was de goesting enorm om nota bene op de 40 verjaardag terug de pedalen te geselen. Normaal gezien zou de conditie behoorlijk goed moeten zijn na een periode van een 3-tl maanden lopen als voorbereiding op een ultratrail. Daarbij kwam dan ook nog eens dat ik net een wintervakantie a.k.a. hoogtestage in het schitterende Zuid-Tirol achter de rug had. Uiteraard volgens de eigen leefwijze van de voorzitter weer alle adviezen en regels aan de laars gelapt en toch gewoon afgezakt naar het Mekka van de Coronaliefhebber.

Om stipt 10u werd er zoals in elk mooi verhaal van de Berggeiten afgesproken aan de meest epische brug van Leuven: het Vaartbrugske. Beetje raar want er zijn nu eigenlijk/eindelijk twee bruggen naast elkaar maar elke geoefende en minder geoefende fietser weet dus over welke brug het gaat. De Berggeiten waren aanwezig in naam van de ondervoorzitter, de secretaris, Jurgen, Marc en mezelf. De ondervoorzitter had ook nog afgesproken met een 5-tal van team Coppens. Een mooi pelotonetje van 10 man zou richting Overijse richting maken.

Onmiddellijk nam team Coppens het voortouw in handen en werd er aan een pittig tempo gereden richting het begin van de RouteYou-route. Net zo moeilijk als voorgaand woord klinkt, was het blijkbaar om een GPS te lezen richting dat startpunt. Na wat draaien, keren, stilstaan en bekvechten werd de route dan toch gevonden en kon er effectief van start gegaan worden. Alweer trok team Coppens het peloton op gang en werd er pittig richting de heuvelzone gereden. Onderweg passeerden we Kessel-Lo, Heverlee en het Zoete Water.

Ter hoogte van de waters in Oud-Heverlee voltrok zich een nieuwe episode. De windbeukers zakten stilaan wat af in het peloton en de Berggeiten namen meer en meer het tempo over met het opduiken van de eerste heuvels. Bij deze eerste hoogteverschillen werd ook al wat duidelijker dat de ondervoorzitter een iets mindere dag had. In 99% van de gevallen kan het excuus gevonden worden in het volgende jargon ‘uit de hand gelopen herbergbezoek’, ‘’t was er gisteren weer over’, ‘geen idee hoe ik ben thuis geraakt’, ‘ik drink nooit meer!’, … Echter na een volkomen desastreuze beslissing van de regering, als toch voor menig Berggeit, om vanaf vrijdag 13 maart om 24u alle café’s te sluiten gedurende 3 weken, konden voorgenoemde argumenten niet ingeroepen worden als verzachtende maatregel.

Heuvels, dat betekent ook het ideale speelterrein van de Berggeiten. Op verschillende heuvels werd er al eens flink doorgetrokken en daaruit bleek dat er toch al sprake is van een goede conditie. Hoogtepunt van één van de exploten was ongetwijfeld volgend nummertje van de secretaris: Op een langere heuvel reden Koen, Jurgen, Marc en ik een stevig tempo bergop. Plots kwamen 3 wannebe semi-profs voorbijgereden aan een nog hoger tempo. De secretaris sprong onmiddellijk in hun wiel gevolgd door mezelf en 2-eiige tweeling van Koen: de Jurgen. (zo zijn die mannen, wat de ene doet moet de andere ook altijd doen J ) Onze wannebe semi-profs vonden dit blijkbaar niet zo’n goed plan aangezien ze een stevige bloktraining aan het afleggen waren. Wat voor hen stevig was, was blijkbaar niet stevig genoeg voor de secretaris. Nogmaals gaf hij een snok aan het tempo. De leider van het triootje sprong mee in het wiel van Koen. Voor mezelf was deze laatste tempoversnelling er te veel aan en moest ik enkele seconden recupereren, nuja aan hartslag 179 valt er niet veel te recupereren. In de verte zag ik de leider van het trio sterven in het wiel van Koen en werd het gat groter. Met een laatste krachtinspanning schoot ik ook nog weg van het resterende duo en ging in de laatste hectometer nog over hun leider. Bij deze hadden de Berggeiten weer even gedaan waarvoor ze berucht zijn: genadeloos hard uitpakken niet alleen via woorden maar ook via daden.

Omwille van al het gewroet op de hellingen begon achteraan in het peloton voor velen het licht uit te gaan. Of zoals eens geciteerd door de eresecretaris: ‘ze waren niet meer de helderste lamp in de luster’. Bij het binnenrijden van Overijse en het kantelen van het wind-punt, bleek ook het verhaal van de 10 kleine negertjes te zijn ingezet. De eerste 2 pionnen waren afgedraaid. Er zouden er nog volgen. Tijdens deze fase van de rit waarop normaal gezien afgeteld wordt naar een bezoek aan de sponsor, nam ik als voorzitter even het kopmanschap op mij. Niet met de fiets maar met de nodige grootsprak nodigde ik iedereen uit op een drink bij mij thuis. Een mens krijgt niet elk jaar een nieuwe voordeur. Bij deze hemelse verklaring ontstak ook een nieuw vuur in de ogen van de ondervoorzitter. Deze laatstgenoemde was ondertussen al verschillende stille doden ondergaan maar was zoals steeds nog wel van de partij.

Met een stevige rugwind werd er richting Linden gereden. Onderweg haakte Marc af richting zijn wijnbar. Voor hem was het ook duidelijk dat ondanks een rustige winter de conditie toch ook behoorlijk goed zat. Via een ellendig stukje kassei reden we voorbij een gesloten sponsor: het Buurthuis. Een zachte traan verdampte al even vlug en werd vervangen door een dikke zweetdruppel bij het opdoemen van de laatste heuvel van de dag. Na het nodige gesakker kan er afgedaald worden en thuis had moeder de vrouw een koelkast volgestouwd met Duvel en Stella. Volledig conform de geldende voorschriften werd de bak Stella soldaat gemaakt. De ondervoorzitter vond zijn tweede adem en begon dan ook aan de Duvel. Zelf ben ik na het scheiden der wegen met de Berggeiten nog even doorgegaan tot het volledig zwart voor de ogen werd. De dag nadien zou ik 40 en 1 dag zijn en begin ik aan mijn 2 weken quarantaine. Een goed gevoel na veel te lang niet meer gereden te hebben met de Berggeiten blijft voor altijd in het achterhoofd, éénmaal de kater is doorgespoeld.

Bedankt Berggeiten en bedankt team Coppens voor de leuke rit. Tot binnenkort!

Een herboren voorzitter.

Hieronder nog de Strava gegevens van het ritje:

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.