MTB Toertocht WTC De Heidezonen.

Ik ben deze winter beginnen mountainbiken en was na een paar weken op zoek naar een eerste toertocht.
Nu bleek er vlakbij, in Lovenjoel, een toertocht te starten en 1 die volgens Butcher technisch niet te moeilijk was (en vooral maar 45km), perfect dus voor een beginner.
Aan de start stonden we met kleine maar sterke Berggeitengroep namelijk Steven De Pauw, Butcher en Eddy die er voor de gelegenheid met zijn nieuwe crossfiets was.
Na een korte vertraging (mijn schuld, fietsenparking nummer verloren) vertrokken we.

En in tegendeel met wegritten wordt er in een mtb-toertochten trager gestart, alleen niemand had me dat gezegd voor de start en dus besloot ik er op de eerste kasseihelling in te vliegen. Te snel blijkbaar want Butcher moest direct een gat toe rijden. Nadat we Butcher terug lieten komen waren er wat technische korte klimmetje en lange zeer modderige stukken waarop ik duidelijk het verschil zag in de jarenlange mtb trainingen van Steven en Eddy, die kozen veel beter hun lijnen en moesten veel minder een voetje zetten. Maar eigenlijk ging het wel goed, zelfs op die stukken gingen we heel veel mensen voorbij, de benen voelden goed aan.
In Meerdaelbos was er snel een wat langere klim waar we heel veel mensen voorbij gingen, ook Butcher die blijkbaar een mindere dag had moest lossen. Na deze beklimming was er een snelle en leuke afdaling met een jumpke.
Hierna kwamen er langere vlakkere stukken, waarop Butcher wederom kwam aansluiten.
Butcher vond het allemaal wel leuk en trakteerde ons prompt op een verfrissing.
Onder Vaalbeek vond Eddy het wat traag gaan en plaatste een versnelling. Ik zat op dat moment in het wiel van Butcher gelukkig wist ik door zijn gevloek hoe laat het was en kon nog net in het wiel (of een 10m ervan af) van Steven kruipen.
Op het moment dat Steven en ik terug bij Eddy kwamen zei Steven mij dat hij de snelheid een paar keer boven de 40km/u zag gaan, iets wat ik al niet veel doe op een koersfiets dus dat ik blij was dat er terug wat moeilijkere ondergrond kwam, was een understatement.
Ook waren er terug wat hellingen en afdalingen, allemaal op brede wegen en dus bleven we maar groepjes voorbij rijden, wat me wel een goed gevoel gaf.
In Sint-Joris-Weert was er de bevoorrading, en helaas was die ondermaats, er waren alleen nog maar een paar mini wafeltjes en een half bekertje energie drank. Blijkbaar hadden ze niet zoveel volk verwacht, net als we weggereden kwam er een camionette van de organisatie dus hopelijk hadden de personen na ons meer geluk. Tijdens de bevoorrading kwam Butcher terug aansluiten.
Na de bevoorrading was er een heel mooi wegje tussen het groen met erna een leuke afdaling door een holle weg.
Butcher die hier op kop reed zei me ineens dat ik maar beter klein zou schakelen, en omdat hij het ritje al eens gereden deed ik het maar. En hij had gelijk, er doemde een steile technische klim op, maar blijkbaar was dit wel iets voor mij want ik ging heel wat mensen voorbij (waaronder de ploeg van Het Buurthuis). Wat ik ook heel leuk vond aan deze klim is dat je heel goed je lijnen moest kiezen om niet stil te vallen, want er waren heel wat richels en boomwortels waar je kon wegslippen. Boven aangekomen kwamen alleen Steven en iets later Eddy aangesloten, Butcher hebben we sinds die klim niet meer gezien.
Vlak erna kwam er een technische afdaling, waar ik ten opzichte van Steven toch wat moest vertragen want die ging veel te snel voor mij.
Een beetje verder kwam er een klim die ik wel kenden, een lange zandklim van een goeie 500m in een holleweg, ik wist perfect hoe snel ik kon gaan. Maar ook hier weer het gekende probleem, andere tragere renners, want in deze holleweg was er maar 50cm waar je kon rijden.
En dus zat ik ongeveer 400m mijn kas op te vreten omdat ik niet voorbij kon met super benen.
Maar er was gelukkig 1 strook van een goeie 10m waar het wel kon en daar raasde ik het groepje voor ons voorbij. Maar blijkbaar hadden Steven en Eddy dit niet strookje niet snel genoeg gezien en moest ik dus boven even wachten op hen.
Dan was er een korte afdaling maar vooral veel modderige single tracks waar ik toch mijn best moest doen om Steven te volgen, vooral omdat die meestal de goeie lijnen koos en na zo lang te mountainbiken technisch natuurlijk de goeie keuzes maakt. Daardoor een val gemaakt tussen wat bomen waar ik te snel door probeerde te gaan. Gelukkig heb ik niets ernstig geraakt, ik kon snel terug op de fiets.
Na de val staken we terug de Naamsesteenweg over via een fiets/wandelbrugje dat ik tot hiervoor nooit had gezien.
In dit deel van het bos waren het vooral veel brede dreven met een paar afdalingen en een lang stuk vals plat (met op het einde een stukje echte helling) waar we met ons drieën ongeveer iedereen voorbij staken die we zagen.
Terug in Bierbeek waren er een aantal kasseiklimmetjes die ons alle drie wel aanstonden, spijtig genoeg waren er ook veel modderige klimmetjes waar je niemand voorbij kon. Vanaf Bierbeek waren er vooral modderige stroken met veel water waar er razendsnel werd gereden. Aan de finish was het even wachten op een vrije waterslang om onze fietsen te kuisen.
Butcher hebben we niet meer gezien, die is blijkbaar direct de Heidezonen hun kas gaan spijzen en dus niet gezien dat we op hem aan het wachten waren aan de kuisplaats.
Al bij al een mooie tocht die misschien iets te populair was en samen met de modder maakte dat er veel stukken bij waren waar je niet voorbij kon. Ook hierdoor was de bevoorrading misschien niet ruim voldoende voorzien, spijtig natuurlijk. Of is dit iets wat je op elke mtb-toertocht meemaakt, ik zal het jullie laten weten als ik er nog een aantal heb gereden!
Voor mezelf heb ik vooral onthouden dat een goeie conditie veel doet, zelfs na nog maar 6x op een mtb te hebben gezeten kon ik goed volgen en reed samen met Eddy en Steven toch heel wat echte mountainbikers voorbij dit was natuurlijk maar een tochtje van 45km een langere tocht zal nog wel anders zijn. Ook heb ik heel veel bijgeleerd door in het wiel van Steven te hangen, ook dat ik technisch nog veel kan bijleren.
Hieronder vind je de Stravadata van de rit en een filmpje met wat leuke momenten.

MTB Toertocht WTC De Heidezonen. from koen miseur on Vimeo.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.